Föreningsarkiv i Västsverige

Här nedan hittar du en överblick av föreningsarkiv (i bokstavsordning) som finns i Västsverige.

Bohusläns föreningsarkiv

Letar du efter historiska arkivhandlingar från Bohuslän? Då ska du vända dig till Bohusläns föreningsarkiv som i samarbete med Bohusläns museums arkiv samlar och bevarar arkivhandlingar från både föreningar och privatpersoner sedan 1800-talet.

På deras hemsida finns också samlat Röster ur arkiven där du kan ta del av historier från privatpersoner med koppling till Bohuslän. Här kan du bland annat läsa om Oscar Swahn som vann sex olympiska medaljer i OS, Beda Hallberg och Majblomman, samt om IK Wiking som var en föregångare till IFK Lysekil.

På Bohusläns föreningsarkiv kan du också läsa gamla tidningar och andra tidskrifter som finns bevarade på mikrofilm. Du hittar bland annat sidor från Uddewalla Weckoblad, Bohus läns tidning, Lysekils-Bladet, Bohusläns Allehanda och självklart Bohuslänningen.

Hemsida:
https://bohusarkiv.se/

Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland

Hemsida
https://foreningsarkivet-svg.se/

Göteborgs föreningsarkiv

Hemsida
https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/regionarkivet/for-foreningar/om-goteborgs-foreningsarkiv

Skaraborg föreningsarkiv

Skaraborgs föreningsarkiv bildades 1981 och arbetat för att upprätthålla arkiv och andra dokument gällande föreningslivet i Skaraborg. För att ta del av arkiven går det att besöka dem på Stenportagan 11 i Lidköping.

För att ta del av aktuella händelser och öppettider finns kontaktinformation på deras hemsida (se länk nedan).

Hemsida
https://www.skaraborgsarkiv.se/

Älvsborgsarkivet Förenings- och lokalhistoria

Är du intresserad av förenings och lokalhistoria från Västra götaland? Då ska du vända dig till Älvsborgsarkivet i Vänersborg. Älvsborgsarkivet är en ideell förening som agerar paraplyorganisation över olika föreningsarkiv baserade inom Älvsborgsområdet.

Älvsborgsarkivet i Vänersborg har i samarbete med andra föreningsarkivsorganisationer digitaliserat och tillgängliggjort material så att de lättare ska bli åtkomliga för allmänheten.

Hemsida
https://www.alvsborgsarkiv.org/